Fotoreis

Fotograferen / Rondreis / Groepsreis / Culturele reis

Fotografiereis Marokko

Een aantal jaren geleden ontmoette ik Khalid. Hij prikkelde mij op reis te gaan in Marokko. Marokko is een prachtig land met een rijke cultuur en vriendelijke mensen. Ik ben er inmiddels vier keer geweest en kwam altijd met kleurrijke foto’s terug.

Khalid en ik zijn in de afgelopen jaren goede vrienden geworden. Hem heb ik aangestoken met het fotovirus; gelukkig is dat een positief virus. Dat bracht hem tot het idee om samen met mij een fotoreis te gaan organiseren. En dat hoef hij me geen twee keer te vragen! Met Khalid rondreizen in Marokko is een erg relaxte bezigheid en een geweldige belevenis. 

In Hilversum heb ik mijn opleiding voor camera en regie gevolgd. In de jaren daarna heb ik beroepsmatig veel ervaring opgedaan met het maken van video’s en foto’s.

Mijn kennis en ervaring breng ik graag over aan de deelnemers van deze fotografiereis. Uiteraard is vooraf niet exact aan te geven wat je gaat leren op deze reis. Dat hangt natuurlijk ook samen met jouw niveau en ervaring. Maar tijdens de reis is er voor elke deelnemer voldoende tijd voor individuele aanwijzingen en tips.

Fotografie is schrijven met licht. Inzicht in hoe een camera het licht vangt en wegschrijft naar een foto is belangrijk om, technisch gezien, een goede foto te maken. Ik zal daarom wat aandacht besteden aan theorie en daarnaast gaan we veel oefenen in de praktijk. We behandelen in ieder geval de basisregels van de fotografie:

 • Wat is een diafragma en wanneer kies je voor een groot of juist klein diafragma?
 • Wat zijn sluitertijden en wat voor invloed heeft de sluitertijd op een foto?
 • Wat is ISO, wat is het effect van het gebruik van een hoge ISO waarde op je foto en welke rol speelt ISO bij het maken van een goed belichte foto?
 • Hoe verhouden diafragma, sluitertijd en ISO zich tot elkaar? En vooral:  hoe maak de juiste keuzes bij het instellen?
 • Kies je voor sluitertijd voorkeuze, diafragma voorkeuze, handmatig, of programma voorkeuze?
 • Hoe kun je onder- of overbelichten en wanneer pas je dat toe?
 • Welk type lichtmeting pas je toe (matrix, centrumgericht, spotmeting)?
 • Wat is het verschil tussen RAW en JPEG en waar kies jij voor?
 • Wat is het contrastbereik van je camera, en welke keuze maak je bij de belichting van de foto? Welke instellingen van de belichtingsmeter ga je kiezen?
 • Hoe voorkom ik bewegingsonscherpte door de camera?
 • Welke scherpstelstand stel jij in op je camera? (type autofocus single/continue + scherpstel veldstand: Enkelpunts/Dynamisch veld/3D-tracking/groepveld/automatisch veld).

Of je een interessante foto maakt hangt van veel aspecten af. 

 • Hoe kun je spelen met kleur?
 • Welke invloed heeft de compositie op je foto?
 • Welk perspectieven kun je kiezen om een foto bijzonder te maken?
 • Welke lens (groothoek / standaard / portret / tele) gebruik je om een bepaald effect te bereiken, en welke vertekening treedt er op bij het gebruik van een lens?
 • Wat is het beste moment om een foto te maken, rekening houdend met de lichtomstandigheden en de kleurtemperatuur?

Tijdens de reis gaan we aan de hand van bepaalde opdrachten werken aan de techniek en aan je creativiteit. 

’s Avonds is er tijd om foto’s te beoordelen waarbij je alle lof en bewondering ontvangt als je met bijzondere plaatjes bent terug gekomen of je krijgt tips voor verbetering. Uiteraard geldt: jijzelf bepaalt wanneer een foto geslaagd is of wanneer je niet tevreden bent over een foto. In het laatste geval bekijken we samen hoe je een volgende keer een betere foto maakt. Uiteraard mag je zelf met vragen en ideeën komen of onderwerpen inbrengen. Khalid en ik hebben een afwisselende reis uitgestippeld. We gaan naar bijzondere locaties en fotogenieke plekken. Tijdens de reis maken we foto’s van landschappen, architectuur, natuur en mensen. Portretfotografie is maar beperkt mogelijk: met een groep portretfoto’s van onbekende mensen gaan maken is niet zo gemakkelijk en je moet natuurlijk altijd eerst toestemming hebben. Maar een portret schieten van een medereiziger kan natuurlijk ook.

10-daagse reis Marrakech/Watervallen Ouzoud/ Ouarzazate/Dadesvallei/Woestijn/ Aït Benhaddou/Ounilavallei

Het is een comfortabele reis waarbij -vooral je visuele - zintuigen geprikkeld worden. We brengen je naar fotogenieke locaties en je krijgt uitleg en tips over fotograferen. Deze reis zal begin november 2022 worden georganiseerd. Exacte data worden nog vastgesteld. Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Dag 1  Aankomst in Marrakech
Bij aankomst op het vliegveld in Marrakech staat een auto of busje voor je klaar. Die zorgt voor de transfer naar Riad of hotel in de medina (dat is het oude stadscentrum). In het centrum ligt het beroemde plein Jemaa el-Fna. Het plein is al eeuwenlang het centrum van de stad en ademt een bijzondere, oosterse sfeer uit met veel muziek, optredens en eten.

Dag 2 Marrakech – Watervallen van Ouzoud
Deze watervallen zijn een van de mooiste plaatsen van de Midden Atlas. Het water stort zich 110 m naar beneden in een kom van kalkrotsen. Je geniet de hele wandeling van mooie uitzichten. Een buitengewone plaats en een verblijf in een bijzondere Maison d’hotes.

Dag 3 Watervallen van Ouzoud – Demnate – Ouarzazate
’s Ochtends vertrek je vanuit watervallen van Ouzoud naar Ouarzazate. Je gaat de Hoge Atlas over langs spectaculaire vergezichten. Een rustige route waarbij de hoeveelheid kleuren van het hooggebergte je zal verbazen.

Dag 4 Ouarzazate – Vallei van Skoura – Dadesvallei
De route gaat door de palmvallei van Skoura. In deze vallei ligt een prachtige kasbah. Hij heet Ameridil-kasbah. Het is een fotogeniek gebouw. Je reist verder door de Rozenvallei naar de Dadesvallei. Je maakt een wandeling in de vallei en overnacht in een Riad met een prachtig uitzicht.

Dag 5 Dadesvallei – Todrakloof – Merzouga/Saharawoestijn
Je vervolgt de route naar Tinerhir. Na een kort bezoek aan de Todrakloof kom je langs het historisch irrigatiesysteem: de Khettara’s. Overnachting in de auberge in Merzouga aan de rand van de Sahara.

Dag 6 Merzouga/Saharawoestijn – Bivak
Overdag: excursie. Eind van de middag ga je op de rug van een dromedaris de duinen van de Sahara in. Je slaapt in een luxe bivak óf onder de sterrenhemel.

Dag 7 Saharawoestijn – Via de Drâa-vallei richting Kasbah Aït-Benhaddou
’s Morgens vroeg kun je de zonsopkomst bewonderen en daarna keer je terug naar de bewoonde wereld op de dromedaris. De reis gaat verder aan de zuidkant Jbel Saghro. Een route door een prachtig landschap, met een tussenstop voor een wandeling in een palmvallei. Bezoek aan een van de beroemdste Kasbah’s van het zuiden.

Dag 8 Door de Ounila-vallei naar Marrakech
Daarna rijd je terug over de Hoge Atlas via de Tizi-n-Tichka pas (2260 m) naar Marrakech met wederom schitterend uitzicht. Je slaapt in weer in een hotel of Riad in de medina. Het beroemde plein Jemaa el-Fna ligt vlakbij. Het plein is al eeuwenlang het centrum van de stad en ademt een bijzondere sfeer uit, veel muziek en eten.

Dag 9 Marrakech
Een dag om deze fotogenieke en kleurrijke stad te verkennen.

Dag 9 Marrakech en transfer naar het vliegveld
Afhankelijk van de tijd waarop je terug vliegt is er vandaag nog gelegenheid voor een laatste bezoek aan deze magische stad. Voor de transfer naar het vliegveld wordt gezorgd.

Deze reis kost 1100 euro per persoon. (10 dagen). Deze prijs is op basis van een tweepersoonskamer.

Wat is inbegrepen?

 • Alle overnachtingen: Hotels, riad, auberge en bivak.
 • Alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt.
 • De transfer van en naar het vliegveld.
 • Het transport tijdens de reis in minibus
 • Dromedaristocht in de woestijn met kamelenbegeleider. Jullie slapen in een luxe bivak. Jullie hoeven geen slaapzak mee te nemen.
 • Fotografiebegeleiding door Emil Roes
 • Reisbegeleiding door Khalid
 • STO-reisgarantie

Wat is niet inbegrepen?

 • De vliegreis is exclusief
 • Entreegelden en fooien
 • Toeslag eenpersoonskamer

Maaltijdenschema

Dag           1           2          3          4          5          6         7          8          9          10
Ontbijt       0           x          x          x          x          x          x          x          x           x
Lunch        0           0          0          0         0          0          0          0          0          0
Diner         0           x          x          x          x          x          x          0          0          0

Als het diner is inbegrepen dan betaal je wel zelf de drankjes.
x = inclusief  maaltijd
0 = exclusief maaltijd

« van 2 »

Geïnteresseerd?

Heb je interesse en wil je je alvast aanmelden? Gebruik dit formulier. We houden je dan op de hoogte.

  Stuur ons een bericht,

  dan nemen wij op korte termijn contact met u op.