Een onvergetelijke reis met Khalid

Het is al weer enkele jaren geleden dat we met Khalid Marokko bezochten. Maar de indrukken daarvan zijn als van gisteren.

De kleuren! Van de kruiden in de Medina van Fez of de woestijn in het zuidoosten, vlak bij de grens met Algerije.
De geuren! Van het heerlijke eten; maar ook de doordringende stank van de leerlooierijen in Fez.
De schoonheid! Van gebouwen, de adembenemende natuur.

Onze groep bestond uit vier volwassenen en twee jongens, én Khalid zelf, gids en vriend, samen met onze chauffeur voor de hele reis, Mohammed. Khalid en Mohammed waren aandachtig, zorgzaam, enthousiast, vol humor; ze brachten ons op plaatsen waar je anders niet gauw zou komen. Kenden het land op hun duimpje.

Tien heel gevarieerde dagen. De schitterende koningsstad Fez om te beginnen, met de eeuwenoude Medina met z’n geheimzinnige sfeer, souk en met mozaïek versierde koranschool, het rijke Koninklijk paleis, etc, etc. Direct al een totaal andere wereld.

Daarna een lange rit in onze gezellige minibus naar Erfoud, via de Midden Atlas, waar sneeuw lag en mensen sleetje reden! Vandaar een tocht op dromedarissen in de woestijn als in een film, wij gehuld in kleurige hoofddoeken. Overdag was het er warm, in de nacht heel koud. We sliepen er in een tent onder stapels dekens.

Verder weer, door de Vallée des Dades en de Vallée des Roses naar de wonderlijke sfeer van Ouarzazate, met daarbuiten de filmstudio’s waar veel beroemde films zijn opgenomen.

Lees verder onder de foto

filmstudio Marokko Ouarzazate

In de Hoge Atlas logeerden we bij inwoners van het bergdorpje Aremd thuis, omdat hun gite volgeboekt was. Heerlijk eten in hun huiskamer, die vervolgens werd getransformeerd tot slaapkamer, waar we ook weer stapels dekens kregen tegen de kou. Een wc-hokje stond boven op het platte dak in de open lucht!

En tot slot nóg een van de vier koningssteden, Marrakech, gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte aan de voet van de Hoge Atlas, met de beroemde souk in de Medina. Ook hier hadden we weer een prachtig onderkomen, een en al gekleurde mozaïek. Op de ochtend van ons vertrek ontbeten we er in de opkomende zon op het dakterras met een prachtig uitzicht over de stad. Een passend slot van een onvergetelijke reis door een heel bijzonder land.

Khalid’s reizen kunnen we van harte aanbevelen. Familie van ons is al met hem mee geweest voor een wandelvakantie in de Hoge Atlas, met ezels voor de bagage. Ook zij hebben een goede ervaring met KhalidMarokkoReizen.

Veel dank, Khalid, en succes!

Ron Helsloot

Stuur ons een bericht,

dan nemen wij op korte termijn contact met u op.