voetstappen in woestijn in Marokko

Woestijntrekking

Van te voren heb je een stereotype beeld van een woestijn, warm, stoffig en eindeloze zandvlakte. Bij deze, door Khalid goed georganiseerd trip in de woestijn bij Zagora ten zuiden van Marrakech, klopt dit wel voor een gedeelte, maar er is verrassend meer.

Naast de ogenschijnlijk eindeloze duinenzee, zijn er ook rotsachtige “maandlandschappen”, is er groen en er zijn behoorlijke hoogteverschillen. Het heeft tijdens mijn reis zelfs even geregend; de aangeschafte tulband heeft niet alleen zijn nut bewezen tegen de brandende zon maar ook tegen een heuse zandstorm.

Het mooie van dit zeer afwisselende landschap is dat je tijdens het grootste gedeelte van de tocht geen zicht hebt op de horizon, waardoor je tijdens de wandeling continue benieuwd bent wat er verderop te zien is wanneer je weer een rotspartij of volgende zandduin gepasseerd bent.

We liepen voornamelijk voor en na de middag. Tijdens de warmste uren van de dag werd er, in de schaduw van paar bomen een riante rustplaats ingericht met kleden en matrassen. Onze Marokkaanse chameliers maakte, met verrassend weinig middelen, voor de lunch heerlijke Marokkaanse culinaire hoogstandjes. Hierbij dronken we natuurlijk muntthee oftewel “Whisky Berbere”. Daarna werd er gerust zodat er weer genoeg energie was voor de volgende wandeling.

Dromedarissen waren gedurende deze reis onze onmisbare, trouwe viervoeters. De dragers van onze bagage, tenten, matrassen, eten, en vooral vele liters water. ’s avonds werd er bivak gemaakt op de mooiste beschutte plekken, waarna er heerlijke maaltijden werden opgediend en er een gezellig samenzijn was bij het kampvuur.

Na de eerste avond besloot ik om niet meer in de tent te slapen, maar in de zwoele buitenlucht onder de eindeloze Marokkaanse sterrenhemel, met op de achtergrond het gedempte geluid van de herkauwende dromedarissen.

In de ochtenden was ik al vroeg wakker en heb genoten van schitterende zonsopgangen. Het beste moment van de dag om foto’s te maken. Dit gebied is sowieso zeer geschikt om de mooiste foto’s te maken. Op deze reis heb ik prettig gewandeld en genoten van de Marokkaanse woestijncultuur en natuur.

Eric van Kleef

slapen in de woestijn Marokko

Stuur ons een bericht,

dan nemen wij op korte termijn contact met u op.