Wandeling door de medina

Deze reis door Marokko maakte ik met een kleine groep. De tweede dag stond Fès op het programma. We begonnen met een wandeling door de medina; zo’n 6000 smalle steegjes, waar alle ambachten hun eigen wijk hebben.

Al eeuwenlang doen zij hun werk op dezelfde manier: de koperslagers, zilversmeden, wevers, tapijtenknopers, houtbewerkers, de scharensliep, kleermakers, leerlooiers en de leerbewerkers. Alleen ezels en mannen met handkarren kunnen zich een weg banen door de wirwar van straatjes om de handelaren en werklieden te bevoorraden.

Ik was overweldigd door alles wat ik om me heen zag, rook en hoorde. Ik keek mijn ogen uit en viel van de ene verbazing in de andere. Voorop liep de stadsgids ; dan volgde in ganzenpas ons groepje met rugzakken op. Achteraan liep onze gids, Khalid, in de ware zin van het woord, onze begeleider, leidsman. Hij hield ons en alles om ons heen in de gaten. Hij was zorgzaam en ik voelde me erg veilig bij hem. Hij loodste ons overal doorheen, hield de groep bij elkaar op zo’n manier dat je toch de individuele vrijheid voelde om te stoppen als je iets goed wilde bekijken of een foto wilde maken.

Ons groepje was zeer divers qua leeftijdsopbouw en karakters en ondanks die verschillen wist Khalid er een échte groep van te maken. Zijn steun in de rug maakte dat ik me onbezorgd heb kunnen verbazen en daar heel erg van heb kunnen genieten.

Marita, Amsterdam, 63 jaar

Stuur ons een bericht,

dan nemen wij op korte termijn contact met u op.