Landschap

Marokko ligt in het noordwesten van Afrika en wordt in het noorden begrensd door de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee. In het Westen grenst het land aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden Mauretanië en de oostgrens wordt gevormd door Algerije. Marokko kent 3500 kilometer kust. De totale oppervlakte bedraagt 710.850 km².

In het noorden van Marokko ligt het Rifgebergte. Dit gebergte ligt evenwijdig aan de Middellandse Zee en rijst als het ware er uit op. De kust is daar dus erg rotsachtig. De hoogste top is 2456 m. Het is een ontoegankelijk gebergte dat de Berbers heeft geholpen bij hun vrijheidsstrijd tegen belegeraars en overheersers. De meeste Nederlandse Marokkanen komen uit deze streek van Marokko.

Het Atlasgebergte bestaat uit de Midden-Atlas (de noodwestelijkste keten van de Atlas), de Hoge Atlas en de Anti-Atlas, de meest zuidelijke keten.

De Midden-Atlas kent enkele toppen van boven de 3000 m. De grond bestaat uit zand- en kalksteen, waardoor het water er gemakkelijk doorheen gaat. In de dalen komt het water weer als bronnen tevoorschijn. De grote hoeveelheid water heeft diepe kloven in de bergen gekerfd. De noord- en westzijde is het meest begroeid; met eikenbomen en ceders.
In het vriendelijk golvende landschap zitten kleine bergmeertjes verscholen. Het is dus ideaal om te wandelen. In dit gebied leven ook nog veel apen. In de winter valt er ook veel sneeuw en kan er rondom Ifrane (Michlifen) geskied worden.
De oost- en zuidkant van het gebergte is veel droger en daarom minder begroeid. De watervallen van Ouzoud zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Het water stort zich zo’n 110 meter naar beneden. Ook de Marokkaanse gezinnen maken graag een uitstapje hier heen. De loslopende apen zijn een attractie apart.

In de Hoge Atlas ligt de hoogste top, tevens de hoogste van Noord-Afrika: de Toubkal (4167 m). Dit gebergte kent groene valleien, diepe kloven en woestijnachtige hoogvlakten. Het is een gebergte met contrasten. De Hoge Atlas vormt een barrière tussen de vruchtbare westelijke kustvlakten en de zuidelijke Sahara. De regen die in de Hoge Atlas valt, zorgt ervoor dat de talloze oasen aan de zuidkant van water worden voorzien. De Hoge Atlas heeft enorme mogelijkheden voor wandelingen en trektochten en is in de winter ook een gebied waar ski- en langlaufliefhebbers aan hun trekken kunnen komen. In Oukaimden is een skistation. De Ourika-vallei, net ten zuiden van Marrakech, is de moeite waard.

De Anti-Atlas ligt het meest zuidelijk en kent weinig neerslag en is dor, met her en der groene oasen. De begroeiing bestaat hier uit cactussen, amandelbomen, palmen en acaciasoorten.

Ten noordwesten van deze bergketens liggen vruchtbare kustvlakten. Daar liggen de grote steden zoals Casablanca, Rabat en Fès.

kaart marokko KMRNeerslag Kaart KMR

Klimaat

Het klimaat van Marokko varieert afhankelijk van het landschap.
Je kunt het hele jaar in Marokko reizen. In de winter kun je wintersporten in de bergen en voor de zon kun je naar het zuiden van het land. In de zomer kun je overal prima terecht, de woestijngebieden zijn dan erg heet. Midden op de dag is het niet aan te raden om daar dan te reizen.

De noord- en westkust, tot ongeveer Casablanca heeft een Middellandse zeeklimaat, zachte winters en warme, droge zomers. Door de zeebries blijft het in de zomer ook aangenaam van temperatuur. In het zuiden heerst een woestijnklimaat, daardoor is het in de zomer een stuk heter. De temperatuur kan in de middag oplopen tot 45º C. Echt hoogzomer is de woestijn té heet om te bezoeken. Daarvoor zijn het voor- en najaar en de winter geschikter.

De Hoge Atlas kent een continentaal klimaat, met hoge zomertemperaturen, soms een koude wind en grote wisselingen van temperatuur. Als je in de zomer hoog in de bergen bent, is het overdag ook aangenaam.

In de Midden-Atlas kun je in de lente, zomer en de herfst uitstekend wandelen. Het wordt daar hooguit 30º; in de winter kun je er voor wintersportactiviteiten terecht. Dan is daar ook meer neerslag op de hellingen aan de westzijde.

Stuur ons een bericht,

dan nemen wij op korte termijn contact met u op.