Woestijntrekking 28 oktober – 8 november 2024

Trekking/Wandelen/Familiereis/Groepsreis

De woestijn is een afwisselend gebied. Dan weer loop je over bergachtig gesteente, dan over een stenen vlakte. Een andere dag zie je vlak zand om vervolgens weer in zandduinen terecht te komen. Begroeiing is er in de vorm van acaciabomen, tamariskbomen, de calotropis struik en dergelijke. Ook al verwacht je het niet in de woestijn: er leven ook veel dieren.

Je trekt tijdens deze reis met een karavaan door dit bijzondere gebied. De dromedarissen vervoeren de bagage en zelf draag je een dagrugzakje.

De reis gaat zeker door!

12-daagse reis Marrakech/Start trekking bij Foom Lacher/ Woestijntrekking/Oulad Driss/ Ouarzazate/Marrakech Veel mensen denken bij de woestijn aan zandduinen... Die zijn zeker te vinden, maar de woestijn is zoveel afwisselender dan dat! Een rotsachtig berglandschap, een steenvlakte, een uitgedroogd meer, tafelbergen en een vlak zandtapijt. Het is er allemaal. Tijdens de trekking ga je in een karavaan de woestijn door. De dromedarissen vervoeren alle bagage en zelf loop je met een dagrugzakje.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Dag 1     Aankomst in Marrakech Op het vliegveld Menara in Marrakech wacht een auto of minibus om je naar het hotel of Riad te brengen. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met in het midden een fontein en planten. Het woord riad komt uit het Arabisch "ryad" en betekent tuin. Je accommodatie ligt vlakbij het centrum, waar het beroemde plein Jemaa el-Fna ligt. Het plein is al eeuwenlang het centrum van de stad en ademt een bijzondere en oosterse sfeer uit, veel muziek, optredens en eten.

Dag 2     Marrakech – Bivak bij Jbel Bani – Foom Lacher Vandaag vertrek je vanuit de stad naar de woestijn. Je steekt de Hoge Atlas over en passeert de Tizi-n-Tichka pas (2260 m). Het is een route met mooie uitzichten. Zagora is de laatste “grote”stad voor de woestijn begint. Voordat je Zagora bereikt, rijd je door de prachtige Vallée du Drâa. Het is de langste vallei van Marokko. De rivier de Drâa wordt gevormd door het samenvloeien van de rivieren de Ouarzazate en de Dades. Op een gegeven moment verdwijnt het water het zand van de Sahara in. Het bijzondere aan de vallei is dat er vele ksour en kasba´s goed bewaard zijn gebleven. Er ligt een reeks oases met daarin dorpjes. Langs de vallei is 200 km aan palmbossen. Deze combinatie zorgt voor de uitzonderlijke schoonheid van de vallei. Je rijdt naar het startpunt van de trekking. Daar slaap je in onze bivak  (Foum Laacher) aan de voet van de bergketen Bani. Daar maak je kennis met de dromedarissen die de komende dagen de bagage zullen vervoeren. Dat is het startpunt van de trekking.

Dag 3     Start van de trekking van Foom Lacher – Diabi - Lac Amsafi (5 uur) Vandaag lopen! Na het ontbijt wordt de bivak opgebroken en de dromedarissen bepakt.  Je start met het beklimmen van Jbel Bani. Daarna loop je over een steenachtige hoogvlakte. Deze bergketen is een natuurlijke barrière. Het oprukken van het zand naar het noorden wordt door de bergketen tegen gegaan. Lunch onder de palmen van oase Diabi. Daarna loop je over het gedroogde meer van Amsafi waar ook het kampement wordt opgebouwd.

Dag 4     Lac Amsafi –  Oued M’Hasser – Erg Amsafi (5 uur) Ontbijt na het opkomen van de zon. Na het ontbijt vertrekt de karavaan. Je loopt over het gedroogde meer van Amsafi richting Oued M’Hasser waar je de lunch gebruikt in de schaduw van de palmen. Na een flinke pauze loop je over het steenachtige plateau van Hamada, daarna arriveer je bij Erg Amsafi. Dat is een duin aan de rand van een enorm zandduinengebied. Daar wordt de bivakplaats opgebouwd.

Dag 5     Erg Amsafi – Oued Chigaga – El Hassi Aarboune (5 uur) Vandaag trek je met de karavaan verder richting Oued Chigaga. Je blijft door de duinen  lopen. De lunch gebruik je in de schaduw van een Tamarisk boom. Dan begeef je weer op weg om ongeveer twee uur later in een mooi decor van glooiende, gele zandduinen van Erg El Hassi Aarboune terecht te komen. Hier kun je in de tent of onder de blote sterrenhemel slapen.

Dag 6     El Hassi Aarboune – Kharte Legarzime – Erg Sadraa (5 uur) Vertrek na het ontbijt in de richting van weer andere duinen. Het wordt weer een  prachtig schouwspel onderweg van duinen,  Tamariskbomen, Calotropisplanten, Acacia’s en enkele verdwaalde palmen. Je luncht bij Kharte Legarzime in de schaduw van een mooie Tamarisk. Daarna trek je verder naar Erg Sadra. Hier kun je in de tent of onder de blote sterrenhemel slapen. ’s Avonds kan er in het zand - op de manier zoals nomaden dat al eeuwenlang doen - vers brood gebakken worden!

Dag 7     Erg Sadraa – Oued Bougren – El Hedibaat Een mooie ochtend lopend door opeenvolgende duinen in de richting van Oued Bougren. Vandaag loop je soms tussen duinen en soms over droge rivierbeddingen. Tussen de middag wordt er uitgebreid gepauzeerd voor de lunch. Aan het einde van de dag wordt een goede plek gezocht voor het bivak bij El Hedibaat.

Dag 8     El Hedibaat – Oued Draa – Rasse Nekhl Vandaag loop je langs de droge rivierbedding van de Drâa- Wadi. Ook deze lunch gebruik je onder een schaduwrijke boom. Het is een mooie etappe, vooral voor mensen die van de leegte en de stilte van de woestijn houden. Overnachting in een tent óf onder de sterrenhemel.

Dag 9     Rasse Nekhl – Tamegroute – Zagora – Ouarzazate Vandaag neem je afscheid van jou begeleiders en je verlaat Rasse Nekhl. Er is de mogelijkheid om Tamegroute te bezoeken, de laatste agglomeratie van de provincie met beroemde moskeeën met blauw aardewerk en witte minaretten. Het is een stadje met zo’n duizend inwoners. De huizen van leem liggen aaneengesloten aan de rand van de palmoase. De Naciria zaouïa, een heilige plaats die een heilige broederschap huisvest, betekent een grote rijkdom voor de ksar. Er bestaan nog slechts twintig van dergelijke plaatsen in Marokko. Hier is een invloedrijke medersa (Koran universiteit) en de oudste bibliotheek van Marokko uit de 17e eeuw. Daarna gaat de reis verder naar Ouarzazate. Het is een mooie route met veel palmen en een mooie natuur. Aangekomen in Ouarzazate gebruik je eerst de lunch tenzij die al onderweg genuttigd is. Daarna kun je de beroemde Kashba Taourirt bezichtigen. Begin 20ste eeuw was de Glaoui-familie oppermachtig in het zuiden. Toen de Fransen kwamen, collaboreerden zij als eersten. De kashba is in de 18e eeuw gebouwd. Je slaapt in een hotel.

Dag 10     Ouarzazate – Marrakech Onderweg is er de gelegenheid om een bezoek aan Kashba Aït-Benhaddou te brengen. Dit is een van de beroemdste kashba’s van het zuiden. Het is vooral een versterkte “KSAR” doordat er vele kashba’s en woningen dicht bij elkaar liggen. Het geheel ligt tegen de roze getinte zandheuvel op de linkeroever van de Wadi Mellah. De versieringen van de Kashba hebben vele filmmakers geïnspireerd. Ook hier zijn vele beroemde films opgenomen. (Laurence of Arabia; Sodom and Gomorra; the Jewel of the Nile; Jesus of Nazareth; Gladiator…) Het dorp staat op de werelderfgoedlijst van Unesco sinds 1987. Je keert weer terug via de Tizi-n-Tichka pas (2260 m) naar Marrakech.

Dag 11     Bezichtigen Marrakech Vrije dag en wat is er zoal te doen? Er zijn vele leuke dingen om te bezoeken. Het paleis “Bahia” (10-15 min lopen vanaf het beroemde plein) is heel leuk. Als je van mooie tuinen houdt, is Jardin Majorelle erg mooi om te bezoeken. Ook leuk is een ritje in een koetsje om de medina te leren kennen. Je kunt natuurlijk ook het museum (Musée de Marrakech) bezoeken en daarnaast ligt de Koranschool Medersa Ben Youssef, maar wat natuurlijk niet overgeslagen mag worden zijn de souks. In Marrakech is de markt heel groot, je hebt verschillende “afdelingen”, de lederwaren, stoffen, houten spullen, zilverwerk, babouches (traditionele schoenen) etc, etc. Verdwaal niet…

Dag 12     Transfer naar het vliegveld; Vertrek uit Marrakech

De prijs per persoon is op dit moment €1095 per persoon, als je met twee mensen boekt. Dat komt omdat er al twee boekingen zijn. Wordt de groep 6 personen of meer dan zakt de prijs naar €995 per persoon. Boek je op dit moment alleen, dan is de prijs nog €1295. Als we met minimaal vier zijn dan wordt het €1095. De prijzen zijn op basis van een tweepersoonskamer.

« van 2 »

Stuur ons een bericht,

dan nemen wij op korte termijn contact met u op.